Jotunheimen

dag 20 – 22  dinsdag 7 t/m donderdag 9 augustus

Na de gletsjer zijn we een stukje weg 55 opgereden. Een weg die we eerder hebben gereden en graag nog een keer willen rijden. Eerst weer via tig haarspeldbochten omhoog om op de Sognefjell uit te komen. In een korte tijd zit je boven de boomgrens en is alles nog groen. Daarna zie je de rotsen met al zijn mossen en lage beplanting en heel veel sneeuw. We overnachten op een parkeerplaats. Aangezien we gisteren moe waren van alle indrukken en de wandeling besluiten we ‘s ochtends om eerst een stukje terug te rijden. Je hebt dan ook heel ander lichtinval dan aan het begin van de avond. Bij de parkeerplaats waar we overnachtte stoppen we nog een keer om sleetje te rijden. Jos en Ilse zijn een paar keer de heuvel afgeweest en genieten volop totdat ze doorweekt zijn. Handig zo’n camper dan kun je je direct omkleden.

    

Aan het eind van de weg nemen we een kop koffie met een wafel bij Elveseter, een typisch Noors restaurant en hotel. We vervolgen de weg richting Lom waar we een staafkerk bezoeken en het dorpje bekijken wat voornamelijk bestaat uit restaurantjes, campings, hotels, traditionele huisjes en dergelijke. Een leuk plaatsje om even te bezoeken. Het is namelijk een grote wintersportplaats. We kopen brood in een bakkerij waar de wachtrij tot buiten staat. Het blijkt een beroemde bakkerij te zijn met het beste brood van Noorwegen, en met recht ook. Eindelijk konden we weer eens smullen van een lekker vers broodje. Om in Lom te overnachten is het nog wat vroeg dus we rijden nog een stukje verder en vinden een camping in Vågå waar we genieten van een Flintsteak, heerlijk voor op de bbq. Jammer dat we dat in Nederland niet kennen! 

De volgende ochtend worden we weer gewekt door het zonnetje. Prima weer om met de camper de Blåhø berg op te rijden om te genieten van het uitzicht. Leuk idee, helaas wordt de uitvoering wat anders. Al vrij snel gaat de geasfalteerde weg over in een gravelweg met veel losliggend grind in de haarspeldbochten die wel heel erg steil naar boven gaan. Al snel besluiten we dat we omkeren want dit gaat de camper niet trekken. Ons bakbeestje kan behoorlijk wat maar dit was te veel van het goede. Gelukkig komen we weer veilig beneden terug.

We gaan via weg 51 de Sjodalvegen naar het zuiden. Een prachtige route ook al wisselt de zon zich af met wat lichte regen. We rijden langs mooie bossen met een ondergrond van mos. De ideale plek om een eland tegen te komen, helaas laat hij zich niet aan ons zien. We komen ook genoeg plekken tegen waar je kunt wandelen maar we geven ons lichaam de rust en genieten vanuit de camper en stoppen regelmatig. Als we de weg zijn afgereden gaan we de Jotunheimvegen rijden, een tolweg. Al snel worden we begroet door een kudde geiten waar zowel wij als de geiten van genieten. Ze stormen op ons af en beginnen te ruiken en te likken en willen het liefst aan je spijkerbroek sabbelen en aan je veters knagen. De camper is ook een stuk schoner geworden door de geitentongetjes en een paar springen al bijna de camper in. Leuke beesten zeg. Halverwege stoppen we bij een restaurantje voor een kopje koffie. Ook dit is weer zo’n type Noors huisje die heel gezellig is ingericht. Daarna rijden we verder en zien we nog twee kraanvogels. Onderweg komen we ook genoeg koeien tegen en Ilse wil er nog graag één aaien, maar van dichtbij zijn ze toch wel heel erg groot! Dus een paar keer uit de camper om te proberen de koe te aaien maar het lukte niet zoals op de foto te zien is. Als we de weg hebben afgereden komen we uit in Skåbu waar we een super camping vinden. Klein maar fijn en enorm luxe. We komen in een verwarmt sanitair gebouw met enorme douches, een grote keuken die compleet is voorzien van oven, afwasmachine en servies. Er staat een grote eettafel, een tv en de nodige boeken. We verruilen vandaag de camper voor de eetruimte waar we samen met twee andere meiden van genieten. Ook staat er nog een vuurhuisje waar wat Duitsers het gezellig hebben en Jos en Ilse graag bij gaan zitten. Wij vermaken ons hier wel. Stiekem wel jammer dat we maar één nachtje blijven.

 

Dit bericht is geplaatst in 2012-3 Noorwegen. Bookmark de permalink.