Zweden

dag 24,25 zaterdag 11 en zondag 12 augustus

Onze herinnering van Zweden was bomen, bomen en nog eens bomen. Lange rechte snelwegen die enorm saai zijn om te rijden, maar dat beeld moeten we toch bijstellen. Wanneer je er niet in één keer doorheen rijdt valt het reuze mee. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en wanneer het mooi weer is kun je buiten prima vertoeven aan een meer (hopelijk zonder al te veel muggen). Het jammere is dat je hier niet meer mag wildkamperen maar ze hebben hier wel ‘wildkampeerplaatsen’ aangelegd. Het is een soort van parkeerplaats met picknicktafels, een vuurhok en een poepdoos. Je vult een briefje in en betaald het door de brief in de brievenbus te stoppen. Er zijn genoeg van die plaatsen en het zijn mooie plaatsen. Maar wij hebben er geen gebruik van gemaakt.

Op een gegeven moment komen we door een plaats heen waar wel heel veel oude amerikaanse auto’s rijden. De één nog mooier dan de ander. Met bosjes tegelijk en ook wanneer we verder rijden komen we er genoeg tegen. Het blijkt dat er een tocht door Zweden is met Amerikaanse auto’s en dit het eindstation is. We lezen dat er ruim duizend auto’s aan deze optocht deelnemen.

We gaan naar Nusnäs toe, een plaats die voor ons al bekend is maar Jos alleen kent van foto’s. De plaats waar de dalapaardjes gemaakt en verkocht worden. Het is eind van de middag dus er is weinig productie maar toch kan Jos een idee krijgen van hoe die paardjes gemaakt worden. Het lijkt zo makkelijk wanneer je het ziet maar wij wagen ons er niet aan!

Naast de aangelegde wildkampeerplaatsen heeft Zweden ook heel veel grote campings vooral rondom de meren. Wij hebben geen zin om tussen 500 andere campers en caravans te staan, dus zoeken we een kleine camping op. Het ziet er leuk uit, klein, bijna niemand, en zicht op het meer. Ilse vraagt netjes aan de eigenaresse of de douchjes gratis zijn en dat zijn ze. Ze loopt wel even mee om het te laten zien. Opeens zien we buiten aan het huis een douchepaal. Het is een natuurlijke douche. Het water wordt opgewarmt door de zon. Gelukkig is het mooi weer. Je moet eerst even een knopje omzetten en dan twee schuttingdeurtjes loshalen en die kun je zomaar vastzetten en heb je een soort van hokje om je heen. Dan moet je hopen dat er niemand naar boven gaat anders kunnen ze zo zien dat je aan het douchen bent. Oké zeer bijzonder. Later blijkt dat het geen zonnepanelen zijn die het water verwarmen maar dat er tuinslangen op het dak liggen. Dat water in de slangen moet dus warm worden doordat de zon er op schijnt. Kortom je kunt alleen douchen met snik heet weer en dan heb je geen zin in een warme douche. Dan op naar de toiletten, er staat een bordje dat ze om de hoek zijn maar we zien ze niet. Totdat we 2 groene dixi toiletten zien waar een enorme lucht vandaan komt. Ze zijn redelijk vol en je moet maar hopen dat je ‘s avonds niet hoeft want verlichting daar doen ze niet aan, lekker energie zuinig. Gelukkig slapen we niet in een tent maar in de camper en kunnen we gebruik maken van onze eigen sanitaire voorzieningen. Camperen op z’n Zweeds noemen ze dat…..

Toch hebben we er twee dagen gestaan en hebben we heerlijk buiten gezeten met zo’n 25 graden.

Dit bericht is geplaatst in 2012-3 Noorwegen. Bookmark de permalink.