2014-3.02 Yellowstone


Eindelijk is het dan zover. We brengen een bezoek (van 2 dagen) aan Yellowstone. Dit Nationale Park stond hoog op ons lijstje met parken om te bezoeken, en nu mogen we ook zelf zeggen dat dit zeker een hoogtepunt is.

Al bij binnenkomst van het park waren we onder de indruk. Het park is erg groen, veel bergen en meanderende riviertjes. Ik (Ilse) had na de eerste stopplaats gezegd dat ik bij elke stopplaats aan onze kant van de weg wilde stoppen, maar na 1 kilometer heb ik toch maar besloten om dit niet te doen. Al is het landschap wel zo mooi dat het de moeite waard is om overal te stoppen. Op onze eerste stopplaats hadden Jos en ik het geluk om twee herten te spotten. Onze dag kon niet meer stuk.

0114 Yellowstone 0117 Yellowstone  grond eekhoorn
Een stuk verderop zagen we de stoom van de eerste geisers. Het zien van de eerste warmwaterbron van dichtbij is erg indrukwekkend. Je kijkt je ogen uit. Een grote kleurrijke poel die echt staat te borrelen alsof het een waterkoker is. Iets verderop staat de modder te koken, en weer verderop lijkt het alsof er een fluitketel aan staat. Het maakt een hoop lawaai en er komt allemaal stoom uit. Elke poel is weer anders en is op zijn eigen manier bijzonder. Ook hebben we hier onze eerste bizon gezien (in de verte) Wat we helaas niet op de foto’s konden vast leggen is de geur die er van sommige bronnen afkomt, en de warmte. Wat stinken die dingen zeg. Rotte eieren zijn er niks bij. Het lijkt wel een wedstrijdje welke poel het hardst kan stinken. Het zou bijna de moeite waard zijn om een wasknijper op je neus te zetten. Het meest vreemde is nog wel, dat er enorme hordes toeristen (inclusief wijzelf) afkomen op deze enorm stinkende poelen, en we vinden het nog leuk ook!

0126 Yellowstone  Fountains Paint Pots. 0131 Yellowstone  Fountains Paint Pots. 0138 Ilse en Jos in Yellowstone Fountains Paint Pots 0160 Yellowstone, Turquoise Pool 0155 Yellowstone, Black Warrior Lake 0146 Yellowstone 0145 Yellowstone 0142 Yellowstone0171 Yellowstone, Grand Prismatic Spring
Als je in Yellowstone bent geweest dan moet je toch echt de Old Faithful gezien hebben. Dit is een geiser die ongeveer elk anderhalf uur een eruptie heeft van zeker 50 meter hoog. Wij hadden het geluk dat toen we aankwamen het nog maar 10 minuten wachten was voordat “de show” ging beginnen. Het was hier enorm druk, maar wij hadden een mooi plaatsje vooraan gevonden zodat wij dit indrukwekkende natuurverschijnsel goed konden bewonderen. Op de foto’s is het toch lastig weer te geven hoe mooi dit is, en hoe hoog de geiser spuit. Na een paar minuten is het weer afgelopen. Vanaf hier hebben we een wandeling gemaakt van ruim twee kilometer langs verschillende geisers en poelen. Tijdens deze wandeling hadden wij zicht op een geiser die behoorlijk aan het spuiten was. Dit was erg bijzonder, omdat deze geiser dat maar 1 keer doet in de 3 tot 10 dagen. Aan het eind van de wandeling wilde ik graag nog even voelen hoe warm of koud het water in de rivier is, komen we daar een slang tegen 🙂 Kunnen we weer wat afstrepen van ons lijstje wat we willen zien.

0196 Yellowstone, Old faithful geyser 0223 Yellowstone 0213 Yellowstone 0211 Yellowstone 0207 Yellowstone 0205 Yellowstone 0204 Yellowstone 0202 Yellowstone,0221 Yellowstone 0231 Yellowstone
De tweede dag maken we een rondje door de noordelijke helft van het park. Dit gedeelte heeft minder geisers en poelen bestaat bij Mammoth Hot Springs vooral uit kalkstenen terrassen, wat zeker niet minder mooi is dan de geisers. Het is vandaag een stuk warmer dan gisteren waardoor een kleine wandeling al best zwaar is. Maar dat laat ons niet weerhouden om toch een aantal korte wandelingen te doen langs de kalksteenterrassen. De kleuren verschillen van oranje, bruin tot spierwit. Het is zo fel dat het bijna pijn doet aan je ogen met de zon erbij.

0252 Yellowstone 0262 Yellowstone 0276 Yellowstone Mammoth hot springs Canary spring 0277 Yellowstone Mammoth hot springs Canary spring0292 Yellowstone Mammoth hot springs, Canary spring 0299 Yellowstone Mammoth hot springs, Orange spring mount 0285 Yellowstone Mammoth hot springs, Canary spring 0311 Yellowstone Mammoth hot springs, Devil's thums 0314 Yellowstone Mammoth hot springs, Devil's thums 0313 Yellowstone Mammoth hot springs, Devil's thums 0305 Yellowstone Mammoth hot springs

Onderweg genieten we van de vele uitzichten over de vallei. Uitzichten van kilometers ver bomen en nog eens bomen. Op bepaalde plekken lijkt het alsof er mikado is gespeeld. Er liggen overal boomstammen en af een toe een aantal stammen rechtop (zonder takken). In veel delen van het park is (ooit) brand geweest. Hierdoor is de bodem bezaaid met los liggende boomstammen. Een aantal bomen zijn nog sterk genoeg dat ze rechtop staan. Ondertussen groeien er alweer kleine dennenbomen. Een bijzonder gezicht.

0322 Yellowstone, Blacktail Plateau Drive 0325 Yellowstone, Blacktail Plateau Drive 0326 Yellowstone, Blacktail Plateau Drive

Onderweg staan we soms in een korte file omdat er wildlife te spotten is langs de weg. Wij hebben diverse bizons gezien en herten. Je hebt hier heel snel door dat er iets te zien is. Er staan opeens veel auto’s langs de weg of op de parkeerplaats en heel veel mensen met camera’s of verrekijkers. Zodra je dit ziet weet je dat er wildlife te zien is. Iedereen die voorbij komt vraagt of het een beer is, maar helaas die hebben wij nog niet mogen zien.

Dit bericht is geplaatst in 2014-3 Amerika. Bookmark de permalink.