Johannesburg

Dat wij naar Johannesburg gaan is niet helemaal zoals wij gepland hadden. We hadden een vogelreis geboekt naar Sri Lanka. In mei 2019 zijn er aanslagen geweest in verschillende plaatsen in Sri Lanka. Wij hadden onze twijfels of onze reis nog wel door zou gaan. Wie gaat er nu nog een reis boeken naar Sri Lanka? Onze twijfels hebben we besproken met de reisorganisatie en in overleg konden wij de reis omboeken. Er waren nog net drie plaatsen vrij voor de reis naar Zuid-Afrika met bijna dezelfde vertrekdatum en reisduur als Sri Lanka. Wij zijn erg blij dat we gelijk actie hebben ondernomen en de reisorganisatie zo vriendelijk was om met ons mee te denken. Als we niks hadden gedaan dan zaten we nu met lege handen. De reis naar Sri Lanka gaat niet door vanwege te weinig deelnemers en de reis naar Zuid-Afrika was dan al lang volgeboekt geweest.

Er is slechts één uur tijdsverschil met Zuid-Afrika. De enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat we niet midden in de nacht aan komen is op tijd vertrekken. We vertrekken om kwart over tien en moeten al rond half acht op het vliegveld zijn. Om dit leed iets te veraangenamen hebben we eerst bij van der Valk geslapen. Althans, we hebben een poging tot gedaan. Geen idee wat de reden is, maar ik kan er nooit lekker slapen. Om kwart over zes zitten we al aan het uitgebreide ontbijt. Zo vroeg heb ik nog geen trek, maar ik ben goed voorbereidt. Ik sla een hoop voedsel in om de komende uren (lees: 10) zonder honger door te komen. Om kwart over zeven zitten we in een stampvolle shuttle naar het vliegveld. Nog nooit heb ik het zo druk meegemaakt. Ook op het vliegveld is het behoorlijk druk. Dat hadden we niet verwacht op een doordeweekse dag in november. Desondanks gaat de rij vrij vlot en zijn we onze bagage kwijt, tot in Zuid-Afrika. Bij de douane moeten we wat geduld hebben en worden mama en ik weer van boven tot onder betast. De ritsen in onze broeken zorgen altijd voor problemen. Het is nog wel onze lievelingsreisbroek.

Om half tien mogen we boarden en iedereen is klaar voor vertrek. Iedereen zit en toch kunnen we niet weg. Eén persoon mag/gaat niet mee op onze vlucht. Persoon was al wel aanwezig, ingecheckt en bagage ingeleverd. Wegens veiligheidsvoorschriften moest de bagage van die persoon weer uit het vliegtuig gehaald worden. Ga maar eens op zoek naar koffer 210 van de 400 koffers. Een half uur later dan gepland zijn we vertrokken. Al binnen korte tijd werd de warme maaltijd geserveerd. De logica is ver te zoeken. We hebben een vlucht van 11 uur en hebben amper tijdsverschil en krijgen al voor 12 uur onze warme maaltijd. De vlucht duurde eindeloos. Mijn goede boek heeft er helaas niet voor gezorgd dat de tijd zoveel sneller leek te gaan. We genieten van een lekker ijsje en proppen ons zelf vol met chocolaatjes, snoepjes en ons overlevingspakket met dank aan van der Valk. Het is altijd fijn als je over de helft bent. Voor mijn gevoel begint het aftellen dan echt en juist dan gaat de tijd nog langzamer dan anders. Af en toe doe ik mijn ogen dicht voor een hazenslaapje in de hoop dat we uren verder zijn. Alleen ’s nachts lukt mij dat. Nu ben ik hooguit een kwartier verder. Als we nog een uur of 3 hebben te gaan zit ik er flink doorheen. Waarom doe ik mijzelf dit weer aan. Ik ben moe en wil in mijn bed liggen. Het is zo gek hoe moe reizen je kan maken. We hebben een praatje gemaakt met een stewardess en zij geeft aan dat ze het werken vermoeiender vindt dan zelf passagier zijn. Dat had ik niet verwacht, maar zij kan straks wel binnen 5 minuten door de douane, stapt de taxi in en komt uit bij een luxe hotel waar een tafeltje gedekt zal staan.

Om kwart over tien lokale tijd stappen we uit in Johannesburg. Vanuit het vliegtuig konden we zien dat het een reusachtige stad is. We zitten voorin het vliegtuig en hopen op die manier snel door de douane te kunnen. We hebben geluk en staan als één van de eerste in de rij en zijn binnen een kwartier door de douane. De koffers zijn zelfs nog niet aangekomen. Het werktempo is op z’n Afrikaans waardoor we flink wat geduld moeten hebben, maar het wachten wordt beloont met een koffer. Nu op zoek naar de persoon die ons op komt halen. De hal staat vol met mannen met naambordjes. Met de goede instructies van het hotel is de juiste persoon snel gevonden. We moeten nog wachten op een aantal andere gasten en kunnen dan door naar het hotel. Het is een kwartiertje rijden naar ons hotel. Het ligt aan de rand van de stad, waardoor je nauwelijks door hebt dat je in een miljoenenstad bent. We worden naar onze kamer gebracht en wat ben ik blij. We zijn eindelijk op onze bestemming. Ik ben zo enthousiast dat ik weer even tot leven kom. In het donker zien we zelfs al wat silhouetten van bokken. Na de adrenalinekick storten we in en gaan snel slapen. Morgen hebben we een hele dag om uit te rusten van onze reisdag.

Johannesburg – Airport Game Lodge

Na een heerlijke nacht slapen worden we al vroeg wakker. Nieuwsgierig doen we de gordijnen open. Wat zullen we aantreffen? Waar zijn we uitgekomen? De zon schijnt, het is nog fris buiten en voor ons hotelkamer lopen heel wat dieren rondt. Het stikt er van de hoenen. Ze zijn zo grappig als ze rennen. Ze rennen alsof hun leven er vanaf hangt en de pootjes het niet kunnen bijbenen.

Gewone Tarentaal
Volstruis
Volstruis

Uitgehongerd gaan we naar het ontbijt. Benieuwd naar wat een Afrikaans ontbijt moet voorstellen. We hebben de keuze uit toast, fruit, yoghurt, worst, bonen, ei en nog een Afrikaans goedje van gehakt met mais, wortel, erwten en aardappel. Het is lekker, maar van het brood wordt je niet echt vol. De ontbijtruimte is gelegen op de 1e verdieping met een mooi groot terras waar we regelmatig naar toe lopen om vogeltjes te spotten. Ik zie al een hele bijzondere voorbij komen met een prachtig zwart/wit verenkleed en een knalrode snavel. Hij vliegt over en ik hoop nog een keer een glimp er van mogen op te vangen. Met een volle buik maken ons rondje verder over het terrein. De zon warmt ons al aardig op en de zomerkleding kan uit de koffer komen. Er zijn overal mooie zitplekken op het terrein in de schaduw waar je goed zicht hebt op alle dieren en vogels. Er lopen twee struisvogels rondt en hoe langer je naar ze kijkt hoe grappiger ze worden. Wat een hilarische beesten zijn het. Ik heb één foto waarop de struisvogel zijn kop laag, recht voor zicht uit heeft. Het is een dikke bol op poten met een kop op een stokje. Ze zeggen dat een nijlpaard een gek dier is, maar ik houd het voorlopig op de struisvogel.

Makpou

We lopen terug naar de kamer om ons om te kleden. We verplaatsen de picknicktafel voor onze kamer en maken er een knus hoekje van. Lekker met een kopje rooibosthee ga ik mijn boek lezen in de warmte. Wat een verschil met het herfstige Hollandse weer. Ik schrik mij rot van de pauw die hier rond loopt. De pauw is tam en als je niet op past stiefelt die zo je kamer in. Uit het niets produceert het beest een gigantisch lawaai op 2 meter afstand waar ik gigantisch van schrik. Na tig keer het geluid te hebben gehoord begint het te wennen en schrik ik niet meer zo hard. We vermaken ons prima met een boek, een dutje en genieten van de omgeving. Af en toe lopen we weer een rondje over het terrein waar we nieuw vogelsoorten ontdekken. We informeren bij de receptie of het restaurant geopend is voor lunch en diner, maar helaas kunnen we er pas vanavond terecht. We hebben geen auto en geen zin om ons te verplaatsen en leven op koekjes, granenrepen en een bakje noedels. Een dagje wat minder eten moeten we ook wel overleven. Of het nu de reis of de warmte weet ik niet, maar wat zijn we moe. Tijd voor een middagdutje. We hebben vandaag enorm genoten van onze eerste dag in Afrika. We hebben weinig gedaan en zijn blij dat we even kunnen bijtanken voordat we aan de groepsreis beginnen. Dat we al zoveel dieren en vogels zouden spotten op dag één hadden we niet verwacht. De dieren die hier leven zijn helaas niet helemaal wild, maar wel ideaal om te oefenen met fotograferen.

Blesbok
Springbok
Hans is vriendjes geworden met een rode duiker
Bontkiewiet
Fiskaallaksman

Om half zeven verrekken we van de trek en gaan naar het restaurant. We gaan er van uit dat het buffet niet zoveel voorstelt. Als we aan komen en de bakken voor ons open worden gedaan zijn we blij verrast. Het eten ziet er heerlijk uit. We eten alsof we in geen dagen voedsel gehad hebben. Rijst met beef stew, patatjes, kippendijen, maiskolf, pompoen en de nodige salades. Als toetje krijgen we een hele bak met roomijs. Het was een super goede maaltijd. Als dit de rest van de vakantie blijft kom ik tonnetje rond terug. Nog een bakje koffie op de kamer en we mogen alweer naar bed.

Deze vogels/dieren hebben wij vandaag gespot (namen van vogels in het Afrikaans):
– Spingbok
– Blesbok
– Rode duiker
– Vol Struis (struisvogel)
– rooiborsduifie
– Hadeda Ibis
– Rooibekkakelaar (deze moet je echt even opzoeken. Vooral vliegend erg mooi)
– Gewone tarentaal (hoen)
– Makpou
– Bontkiewiet
– Indiese spreeu
– Rooikeelflap
– Swartoogtiptol
– Kuifkophoutkapper (ook deze is de moeite waard om te googelen)
– Geelbekbosduif
– Zwartkeelgeelvink
– Gewone Janfrederik
– Fiskaallaksman
– Gevlekte muisvoël

Johannesburg – Airport Game Lodge naar The Aviator

Onze reisgenoten stappen vandaag in het vliegtuig en komen ’s avonds laat pas aan. Hoe fijn is het dat wij onze tweede rustdag beginnen. De wekker gaat pas om acht uur. We moeten niet te veel wennen aan uitslapen, want tijdens de reis zullen we vaak genoeg vroeg uit de veren moeten. Om een uur of negen zitten we aan het ontbijt. Het is vandaag stralend mooi weer met een wind die doet vermoeden alsof het een herfst storm is. Toch kunnen wij heerlijk buiten zitten. In de schaduw krijg ik zelfs kippenvel. Gek hoe snel je kunt wennen aan de warmte. Na het ontbijt lopen we opnieuw een rondje over het terrein, maar de wind lijkt er voor te zorgen dat de vogels het elders opzoeken. Vanaf het hotel kunnen we meegenieten van de kerkdienst verderop. De dienst duurt uren en we herkennen liederen die ze zingen. Het wordt er steeds gezelliger en zal er vast heel anders aan toe gaan dan een Hollandse kerkdienst. We lezen een boekje op het terras totdat het tijd is om te vertrekken naar onze volgende accommodatie.

Johannesburg- The Aviator Hotel

Om elf uur stappen we in de shuttle naar het vliegveld. Daar stappen we over op de shuttle van ons volgende hotel. Onze chauffeur vraagt waar we op het vliegveld moeten zijn. Als we vertellen dat we naar The Aviator hotel willen stelt hij voor om ons daar naar toe te brengen. Dat is even ver als het vliegveld. Dat is zeer vriendelijk. Onderweg zien we een groep mensen in een cirkel zitten met grote witte gewaden aan. Zij houden hun kerkdienst in de openlucht. Binnen een kwartier staan we al bij het hotel. Het is een groot, luxe hotel midden in de stad. Het hotel wordt omringt door kerken. Blijkbaar is Zuid-Afrika (of Johannesburg) erg Christelijk. We melden ons bij de receptie waar blijkt dat ze mij niet verwachten. Er is geen kamer en dat zorgt voor de nodige stress bij de receptioniste. Wij hebben geen haast en wachten rustig af. Het zou veel vervelender zijn als je pas om elf uur ’s avonds komt aan zetten en nog uren moet wachten voordat je het bed in mag. Het wachten duurt zo lang dat we ons gaan settelen in de tuin. Lekker verder lezen in mijn boek onder de schaduw van een grote boom. De Afrikanen genieten van gospel muziek bij het zwembad. Het moge duidelijk zijn dat het zondag is vandaag. Het hotel is voor ons gevoel enorm chique en wij zijn blij dat we afgelopen dag meer in de natuur hebben doorgebracht. Hier valt niet zo heel veel te beleven. Het is wel erg prettig dat dit hotel een restaurant heeft waar we kunnen lunchen. Er staat zoveel lekkers op de menukaart. We kiezen alle drie een ander gerecht om met elkaar te delen. De gerechten zijn groot en zien er super lekker uit. We zitten enorm te smullen en zullen pas laat avond eten. Vanaf onze tafel hebben we zicht op een stukje tuin waar mooie vogels voorbij komen. Na het eten informeren we of het kamerprobleem is opgelost en we de kamer(s) al in kunnen. Gelukkig mag ik vannacht ook blijven slapen. We krijgen alvast 1 kamersleutel mee. De kamer is al net zo modern als het hotel. De airco staat op standje vrieskist. Gauw dat ding uit zetten. Tijd voor siësta. Als we uitgerust zijn gaan we lekker naar buiten om te lezen en vogels te spotten. De zon heeft plaats gemaakt voor schaduw wat het tot een zeer aangename temperatuur maakt. Hier in de stad tussen de gebouwen merk je niet meer zoveel van de harde wind. We ontmoeten twee Nederlanders die onze reisgenoten blijken te zijn. We raken aan de praat en genieten van de warmte totdat de zon onder gaat.

Geelbeklyster
Rooiwangmuisvoël

Om zeven uur gaan we  aan tafel. Om bij onze kamer te komen moet je door het restaurant langs het buffet. Ik zie de meest heerlijke gerechten staan. Het wordt nog lastig kiezen. Een pizza uit een steenoven klinkt ook wel erg goed. De pepermunt creme haalt mij over om voor het buffet te kiezen. Ook in Afrika kennen ze pompoen die ze heerlijk kunnen bereiden. Ook al zitten we ver van de zee. De vis smaakt heerlijk. We scheppen onze borden vol en bij de toetjes leef ik mij helemaal uit. De pepermunt creme is echt een succes. Het is net after eight. Ik hoopte dat ik nog wat zou afvallen deze reis, maar ik zit nu al flink te genieten van al het lekkere eten. Wie had verwacht dat het eten in Afrika zo lekker zou zijn. Ze zijn trouwens wel erg dol op vlees en vooral heel veel vlees! We hebben weinig ondernomen en zijn toch alweer moe. Nog even opblijven en dan mogen we slapen. We kijken er naar uit om de groep te ontmoeten en aan de rondreis te beginnen.

Nieuwe vogelsoorten die we vandaag gespot hebben:
– Gewone Mossie
– Rooiwangmuisvoël
– Geelbeklyster


Dit bericht is geplaatst in 2019-5 Zuid Afrika. Bookmark de permalink.