Dag 5 Kloof en gletsjermeer

We gaan een klein stukje het binnenland in om naar de Fjaðrárgljúfur kloof te gaan. Als we bij het uitzichtpunt komen, valt een wolk naar beneden en zien we bijna niets meer van de kloof. Zo nu en dan krijgen we een glimp te zien wat weer een mysterieus beeld geeft. Ondanks het minder mooie weer zijn er veel mensen. Thuis zie ik pas dat dit een mega populaire kloof is doordat Justin Bieber er een clip opgenomen heeft… De paaltjes op de uiteinden van de rotsen zijn nodig zodat mensen Justin niet meer na doen….. tja…

Fjaðrárgljúfur, aan het begin van de kloof
Fjaðrárgljúfur, hier zie je de kloof uitmonden in een rivier
Het platform wat boven de kloof hangt
Uitzicht vanaf het platform
En toen was er een wolk

Langs de doorgaande weg ligt een brede waterval met een verval van ongeveer één meter.

Skaftafell

Vanaf de ringweg zien we Svinafellsjökull, één van de vele gletsjertongen van de Vatnajökull. De gletsjer die 1/10 deel van IJsland bedekt.

Zie je het zeepaardje
Gletsjer pieken

Morgen staat op de planning dat we naar het gletsjermeer Jökulsárlón gaan, toch wil ik vandaag ook al een kijkje nemen zodat we dit mooie meer onder verschillende weersomstandigheden kunnen zien. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland. Hier drijven ijsbergen rond met de meest uiteenlopende vormen. De witte, lichtblauwe en door gruis en vulkanisch stof grijs en zwart gekleurde ijsbergen worden door de stroom of wind meegedreven tot ze de bodem van het meer raken. Ze breken en smelten net zo lang tot ze klein genoeg zijn om naar de zee afgevoerd te worden. We hadden al veel plaatjes gezien, en ja het is inderdaad super mooi. Geen wind zodat je prachtige weerspiegelingen in het water ziet.

Jökulsárlón: voor ons het mooiste gletsjermeer
Op de achtergrond zie je alleen maar gletsjer
Geen wind, het meer is een spiegel
Kristalhelder
Dit geeft een klein beetje weer hoe groot de ijsbergen zijn

We kunnen onze zodiac tour van morgen naar deze dag verplaatsen. Wat is het genieten om zo dicht langs die grote ijsbergen te varen. Na onze boottocht blijven we nog een tijd ons verwonderen over dit bijzondere landschap.

Met een amfibievooertuig gaan we het water op
Deze gaat nog lang niet passen om onder de brug door te kunnen naar zee
Wij zien hier een pet in
Detail
En morgen kan het hier er weer totaal anders uit zien
Dit bericht is geplaatst in 2021-7 IJsland. Bookmark de permalink.