5 Lijiang

Lijiang ligt in de provincie Yunnan. Het hotel staat in het moderne gedeelte van de stad. Vanaf het hotel loop je in 5 minuten naar het oude centrum, dat door de Yu-rivier van het moderne centrum wordt gescheiden. Als bezoeker van de oude stad moet je entree betalen voor het onderhoud van de oude stad.

 

In Lijiang is de Naxi-minderheid,  sterk vertegenwoordigd. De meeste Naxi’s wonen in het oude centrum, met zijn vele grachtjes, met kinderhoofdjes aangelegde steegjes en diep  rood geschilderde houten huizen. De Naxi’s, vooral de vrouwen, gaan nog traditioneel gekleed.

Na de late vlucht uit Chengdu heeft Anita een ochtend nodig om bij te komen. Hans gaat met reisgenoot Wim op stap.

In het noorden van Lijiang ligt een park met midden in een typisch Chinese vijver met pagodes en bruggetjes, met op de achtergrond de Jade-Draak-berg. Beetje jammer dat de vijver droog is gevallen. Het effect van de weerspiegeling van de Jade-Draak berg in de vijver moeten we terug in Nederland googelen. Staan de twee mannen op een bruggetje  te kletsen, komt daar een ijsvogel pal voor hun neus op een takje te zitten.

  

Als Anita weer bijgekomen is, word het bezoek aan de oude stad kort gehouden, het park trekt toch wel.  En ja hoor, na een paar minuten wachten komt de ijsvogel er weer aan. Het is baddertijd, regelmatig neemt hij een duik in het water, zodat je de felblauwe kleur goed kunt zien. Anita loopt bijna al stuiterend terug naar het hotel, helaas de andere reizigers kunnen het enthousiasme niet zo goed plaatsen; ijsvogel? hoe ziet die eruit? vogel?

Voor 10 cent kun je de bus nemen, waarom zou je gaan fietsen als het makkelijk kan. In de omgeving liggen authentieke dorpjes, zoals Baisha waar we met de bus maar toe zijn geweest. Dokter Ho, met zijn 90 jaar, vond het helemaal geweldig dat we bij hem langs kwamen. Vol passie liet hij zijn kruidenmiddeltjes zien. Lette je niet op, dan riep hij als een schoolmeester je wel bij de les.

Vanuit Lijiang gaan we met de bus door een schitterend landschap naar Dali. Overal zie je de mensen op het land bezig met hun gewassen.

     

 

Dit bericht is geplaatst in 2012-2 China. Bookmark de permalink.

2 reacties op 5 Lijiang

  1. Yvonne schreef:

    Stiekem moet ik vooral lachen om de ijsvogel…

    Welkom terug in Holland! Uiteraard verwacht ik het te horen wanneer het fotoboek klaar is 🙂

    • anita schreef:

      Onze reisleider kon mijn enthousiasme gelukkig wel waarderen. Hierna wees hij mij op elke vogel die we zagen.

Reacties zijn gesloten.