Noorwegen we komen er aan

Dag 1 donderdag 19 juli

Hebben we alles mee? Alles ingepakt? CHECK! Jos mee? CHECK! doet de camper het? CHECK! Dan is het tijd om te vertrekken, om 7 uur ‘s morgens. Een keer een andere route dan wanneer je naar het zuiden rijdt is niet zo erg. De reis loopt voorspoedig, op een fikse regenbui na waarbij zelfs mensen stoppen langs de snelweg. Voor een paar minuten konden we zwemmen op de snelweg. Tussendoor maken we een paar stops en begint het vakantiegevoel al te komen wanneer we bij een picknickplaats stoppen met bloemen waar de vlinders rondvliegen.

Redelijk op tijd vinden we de camping bij de vuurtoren in Hirsthals. De plaats waar de volgende dag de boot zal vertrekken. We vinden het al helemaal geweldig. Het lijkt al een echte Noorse camping met mooi uitzicht, bij een leuk dorpje en een vuurtoren om te bezichtigen. We bekijken het dorpje en genieten daar van een echt Deens ijsje. We moeten Jos natuurlijk wel de typische Deense, Noorse, Scandinavische dingen laten zien en proeven! Dat vinden we uiteraard heel vervelend! We besluiten om terug langs het strand te lopen. Zet ons op een strand neer en wij vermaken ons wel. Overal liggen mooie stenen, helaas kunnen we ze niet allemaal meenemen. De Deense kust is stiekem toch wel mooi. In mijn geheugen stond dat Denemarken een saai land is, maar dat valt best nog wel mee. Als laatste bezoeken we nog de vuurtoren voordat we gaan slapen. Morgen moeten we er vroeg uit om de boot te halen.

Dag 2 vrijdag 20 juli

Dit keer varen we vanaf Hirsthals naar Kristiansand met de fjordline express. Het ziet er relatief klein uit, maar wel als een schip dat super snel vaart. Aangezien wij met de camper zijn hebben we het geluk dat we achteruit het schip op mogen rijden. Nee, tuurlijk niet als eerste maar als laatste. Gelukkig kan Hans goed sturen en is het gelukt, maar prettig is anders. Al snel vinden we het mooiste plekje op de boot, achteraan op het dek onder een luifel. Lekker in het zonnetje waar het aangenaam toefen is. Na een tijdje beginnen we al aardig zout te smaken en staan onze haren rechtovereind om ons hoofd van het opspattend water. Na een tijdje begint de boot wat harder te wiebelen wat wij (vrouwen) niet heel erg aangenaam vinden. We zien dan ook heel wat mensen met kots zakjes lopen. Gelukkig komen we na 2,5 uur varen veilig aan op Noorse bodem.

We rijden vandaag richting Stavanger en maken onze eerste stop in Mandal waar we een bakkerij bezoeken, genaamd Edgar’s Bakeri & Konditori. Ja Edgar, hier in Noorwegen ben je een bekende bakker, we hebben er al drie met je naam gezien. In de volle zon aan het water smikkelen we van een heerlijk Noors broodje.

   

Daarna rijden we verder langs mooie grote meren, bomen met een strakblauwe lucht boven ons.
We zijn al een keer op het noordelijkse puntje geweest van Noorwegen. Nu bezoeken we     het zuidelijkste puntje. Op het zuidelijkste puntje staat een mooie vuurtoren. Het waait hier iets harder. Hoe verder we naar boven lopen hoe harder het gaat waaien. De wind is een grotere attractie dan de vuurtoren zelf. We genieten van het prachtige uitzicht en liggen op de wind. Goed vasthouden dus, anders waai je zo weg!   Als we nu niet meer uitgewaaid zijn, dan weten wij het ook niet meer. We rijden nog een stukje verder en overnachten op een parkeerplaats langs de snelweg. Wel vreemd, overdag rijden er net zoveel of beter gezegd net zo weinig verkeer als ‘s nachts.

 

 

Dag 3 zaterdag 21 juli

Na een nacht op een parkeerplaats worden we wakker met een strakblauwe hemel. Al snel rijden we over een gigantische brug waar we even genieten van het uitzicht en het water. Natuurlijk willen we de oudste houten hangbrug bij Sira niet missen. Als er een auto overheen rijdt, wiebelt die echt.

We rijden over de Drangdalen, hier zijn allemaal rotspartijen zichtbaar, helaas door de cadans van de camper slaapt Jos weer als een roosje (ja, die jongen kan slapen waar je u tegen zegt!) , en voor wie rijden we deze weg, ja eigenlijk voor hem Knipogende emoticon Onderweg stoppen we om de eerste echte Noorse aardbeien en kersen te kopen. En die smaken me toch lekker.

 

 

In Stavanger hebben we nog genoeg ruimte om een plekje te zoeken op de camping. Het is nog vroeg in de middag dus we lopen in een half uurtje naar het centrum van Stavanger. Het centrum heeft veel weg van Bergen. Een kade met daaraan mooie pakhuizen. Een oud centrum met witte huizen en een winkel met heel lekker ijs, taarten, broodjes, snoepjes, koekjes en andere lekkernijen.

 

 

 

 

Dag 4 zondag 22 juli

Het is zondag, we blijven lekker op de camping en hebben verbinding met het internet, op een paar kleine haperingen na kunnen we de hele kerkdienst mee luisteren. De verwachte stortbuien vallen reuze mee, wel een fijne dag om lezend, spelletjes spelend door te brengen, even een dag rust.

 

Dit bericht is geplaatst in 2012-3 Noorwegen. Bookmark de permalink.

3 reacties op Noorwegen we komen er aan

 1. Hans van Leeuwen schreef:

  prachtige foto’s, nog een paar en wij weten ook waar we heen gaan dit jaar 🙂

 2. Yvonne schreef:

  De vakantie is begonnen!

 3. gerda schreef:

  Hallo lekkerbekken, willen jullie Jos niet naar zijn oude gewicht terug brengen!
  of denken jullie dat er wel af te lopen? voor de rest geniet ze dat doen wij ook want we hebben deze week ZOMERWEER!, Gerda.

Reacties zijn gesloten.