2012-4 Tsjechië

Zaterdag 22 december.
Om half 5 je bed uit omdat je op vakantie gaat.
Iets voor 6 uur staan we in Hattem om met Jack en Klasina, Jack, Linda, Matthijs, Marian en Naomi naar Tsjechië te gaan.
Iedereen doet zijn eigen ding in de auto’s waardoor het heel erg rustig is in beide auto’s
Bij wegwerkzaamheden is een ongeluk gebeurd. Wij besluiten om even van de snelweg te gaan om zo de file te ontwijken. Eigenlijk zou je dat vaker moeten doen zo mooi, alleen komen we dan niet in een dag over.
Hoe dichter we bij de grens van Tsjechië komen hoe meer sneeuw er ligt. Precies op de grens komen we in een sprookjes wereld terecht. Ook de bomen zijn helemaal wit. De laatste paar kilometers zijn de wegen ook met sneeuw bedekt. We zijn de sneeuwkettingen niet nodig om bij het huis te komen.

We worden hartelijk welkom geheten door de eigenaar. De houtkachels op de slaapkamer branden om het behaaglijk te krijgen. Achteraf gezien denken wij dat wij de eerste huurders waren van deze winterperiode. Het huis was door en door koud, de eerste avond konden we het niet warm krijgen achter in de woonkamer en keuken. Na een nachtje stoken ging het de volgende dag beter. Iedereen ging op tijd naar bed na een lange reisdag, en we hebben toch geslapen

zondag 23 december
Anita was al vroeg wakker, kijken of ze Robinson waardig is om vuur te maken zonder aanmaakblokjes. Zodra het iets licht is naar buiten kijken hoeveel sneeuw er gevallen is. Zo’n 10 cm maar het lijkt wel dat het iets motregent.
Helaas gaat de mot regen over in lichte regen. We gaan lopend naar het dorp Marianska dat uitgestorven is. Tot 27 december is hier niets te doen, daarna gaan de pistes en restaurants open. Toch wel fijn om een houtkachel te hebben om onze natte kleding te laten drogen.  ‘s Middags gaan we de berg op om te verkennen waar de piste is, waar we ski-les kunnen krijgen etc. Het laatste stuk ligt de weg vol met sneeuw, we komen weer goed naar boven.

maandag 24 december
Anita gaat er een gewoonte van maken om vroeg wakker te worden. Om de anderen niet wakker te maken kun je natuurlijk voor zo’n grote groep midden in de nacht om 4 uur aardappels schillen. (Anderen slapen toch liever op dit tijdstip)
Jack, Jack, Edgar en Joran gaan skiënd naar beneden om daar de ski-pasjes op te halen voor iedereen. We wachten en wachten, maar geen mannen die terug komen. Ondertussen krijgen om 10 uur Matthijs, Marian, Naomi en Jos ski-les. Binnen de kortste keren zien we dat groepje ook niet meer omdat ze in de mist/wolk verdwijnen.  We hebben geen idee waar iedereen zich bevind en moeten blijven wachten totdat de mannen terug zijn met de ski-pasjes zodat Ilse en Linda ook naar beneden kunnen. Tegen de tijd dat de ski-pasjes er zijn is ook bijna de les van de beginners afgelopen.
Matthijs is lelijk op zijn hand gevallen. In de sleeplift kon hij zijn hand niet goed gebruiken om de lift vast te houden en is ook nog eens uit de sleeplift gevallen. Nu moest hij de berg op lopen. Tegen de tijd dat hij boven was, was zijn hand behoorlijk opgezet. De EHBO-post vond dat hij toch naar het ziekenhuis moest. Met de sneeuwscooter werd hij naar de Reddingdienst auto gebracht. Met de Reddingdienst auto ging hij naar de Duitse grens, en vandaar met de ambulance naar het ziekenhuis.
Aan het eind van de middag kwam hij weer terug met gips om zijn arm. Het skiën was helaas voor Matthijs voor deze keer afgelopen. Ook het houthakken zal door anderen gedaan moeten worden.
Door het ongeluk met Matthijs kwamen we te laat bij de winkels, zodat we nergens meer boodschappen konden doen. We zullen dus creatief moeten zijn met de spullen die we mee hebben genomen vanuit Nederland.
‘s Avonds kunnen we meeluisteren met het kinderkerstfeest vanuit de kerk in Hattem. Toch weer bijzonder zo ver weg en samen kerstavond te vieren

dinsdag 25 december
De zon scheen en het was helder. Nu konden we boven op de berg goed de omgeving zien. Tjonge wat een mooi gezicht. Het was heel rustig op de pistes, wel fijn als je nog niet zoveel ervaring hebt.

Woensdag 26 december
We willen rustig aan doen omdat we 2 dagen geskied hebben en onze spieren rust willen geven. Edgar en Joran blijven in het huisje als we met een groepje op zoek gaan naar een winkel die open is. We komen terecht in Ostrov waar een enorme grote supermarkt is. De weg ernaar toe was al bijzonder. Het dorpje Jachymov zag er armoedig, vervallen en uitgestorven uit en aan de andere kant stonden er ook hele nieuwe grote flats. Jachymov ligt al onder aan de berg, als we iets verder rijden, is hier nog weinig sneeuw te bekennen.
Naomi heeft nog een uurtje ski-les om 12 uur. De rest gaat ook mee om alsnog even op de ski’s te staan en met Naomi mee te doen op de lage heuvel
De groep met skiërs stoppen toch ook bijtijds, de spieren zijn toch wel moe.

Donderdag 27 december
Klasina denkt wat Anita kan, kan ik ook. Als Anita op tijd (lees 5.30 uur) beneden komt brand er nog steeds een heel klein vuurtje en de aardappels zijn al geschild
Er komt leven in het ski gebied. Het word enorm druk op de pistes. Ook krijgen de kleine kinderen allemaal les. Naomi kan de kunst afkijken hoe het allemaal moet.

Vrijdag 28 december
Een groep gaat skiën. Ilse en Jos gaan vanuit het huisje wandelen in de omgeving. Alles is vannacht weer opnieuw wit geworden.
Klasina, Matthijs, Naomi, Hans en Anita gaan naar het kuuroord Karlovy  Vary. Deze stad is zeer goed onderhouden. We lopen met ons kannetje van de ene naar de andere bron om het water te proeven. De temperatuur van het water is bij elke bron verschillend tussen 30 en 65 graden. Wij houden het bij slokjes, terwijl de meeste mensen hele kannetjes met bron/mineraalwater opdrinken. ‘t Is even wennen.

Zaterdag 29 december
Wel handig hoor, denk je als je naar je bed gaat, dat je de laatste ochtend de banken nog moet zuigen, kom je beneden zijn ze alweer schoon.
De reis naar huis ging super snel, zodat het niet meer lukte om in Duitsland uit eten te gaan. Om de vakantie af te sluiten zijn we in Epe naar een Amerikaans uitziend Steakhouse geweest.
Een bijzondere ervaring rijker.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in 2012-4 Tsjechië. Bookmark de permalink.