Samen met Joran naar IJsland

In de zomer komt IJsland op groen te staan. Joran enthousiast, want IJsland staat hoog op zijn verlanglijstje en helemaal nu de vulkaan uitgebarsten is en je redelijk in de buurt kunt komen. Plannen worden bedacht, is het haalbaar wat hij wil fotograferen en waar hij drone wil vliegen..
Een aantal weken voordat we op reis mogen, krijgen we te horen dat je toch een negatieve test moet hebben voor je aan boord mag van het vliegtuig. Toch wel spannend, wat nou als je nergens last van hebt en je hebt toch corona in je lijf zitten. Zelftesten worden een paar keer gedaan, en die wijzen uit dat wij geen corona hebben.
Ook als we voor het echie gaan, worden we negatief getest.
Dan volgt een volgend spannend moment bij de security op Schiphol. Wat zullen ze vinden van de drone die Joran mee wil nemen. Ze vinden er totaal niets van, Joran is er zo doorheen. Ja hoor mijn handen worden deze keer gecontroleerd of er drugs aan zit…. heb alleen mijn handen met hun desinfecterende hand gel ingesmeerd… na een paar minuten ben ik clean verklaard.
Joran is wel toe aan een lekkere bak koffie, heerlijk op een rustig plekje wachten tot we mogen boarden.
Alles gaat volgens plan en met ruim 3 uur vliegen zijn we op IJsland en kan ons avontuur beginnen.
We gaan rechtstreeks naar het Geo Hotel in Grindavik, zodat we na het eten richting de vulkaan kunnen…
De parkeerplaats is op 10 minuten rijden…. We zien allemaal vrolijke mensen terug komen. Deze avond gaan we naar het gedeelte waar we de afgekoelde lava kunnen zien, dit is zo’n 20 minuten lopen. Wat indrukwekkend als we bij de vallei komen waar de lava naar toe is gestroomd.

De volgende ochtend zijn we door het tijdsverschil erg vroeg wakker, wij besluiten om 6 uur opnieuw een poging te wagen. Het licht is nu al mooier bij de afgekoelde lava.

Op weg naar de vulkaan
We zien de afgekoelde lava
Zijn dit stenen uit de krater of stenen die meegesleurd zijn
prachtige kleuren

Een pittige klim volgt de heuvel op, waar we midden in een wolk terecht komen. We hebben geen idee hoe ver we nog moeten lopen om op de plek te komen waar we de gloeiende lava kunnen zien en zicht hebben op de vulkaan.

Op afstand lijkt het goed te doen, tot je zelf die bult op moet
Geen foto’s van de steile helling, maar we zijn boven
En dan zien we rode lava
mooie vormen

En dan trekt de wolk omhoog en hebben we zicht op de vallei die met een dikke laag lava gevuld is. Op 2 km zien we de vulkaan. Niks afgekoelde lava…. op een paar plaatsen rood smeulende lava, soms voel je de warmte van de lava.
Rond de middag zien we bij de vulkaan rode lava via een ingestorte kraterwand weg stromen.
Onze dag kan niet meer stuk.

De vulkaan op 2 km afstand en de vallei die gevuld raakt met lava
Nog 1 x genieten voor we aan de afdaling beginnen


Zelfs de zon komt ons gedag zeggen als we naar Minniborgir cottages in Laugarvatn gaan waar we een huisje hebben met hottub

Weg 35 Ölfusá
Weg 35 Ölfusá, wat kan je ver kijken
Weg 35 Ölfusá
Minniborgir Cottages in Laugarvatn met hottub
Na het eten gaan we een rondje over de Keríð kraterrand lopen
Rode aarde bij de Keríð krater
Keríd krater
Keríd krater, zo groen
Keríð krater
Dit bericht is geplaatst in 2021-7 IJsland, 2021-7-a Aankomst IJsland, op zoek naar lava. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord