Dag 9 Myvatn

Een geliefde plek is de Grjótagjá, bekend uit de serie Game of Thrones. De ondergrondse bronnen met warm water steeg in 1974 ineens van 40 naar 60 graden. Inmiddels is het water afgekoeld naar ca 42 graden, nog net te warm voor een bad. Wij zorgen dat we op tijd… Gelukt… nog even geduld ze zijn met de jaarlijkse metingen bezig wat er allemaal in het water zit.

Grjótagjá ondergrondse warm water bronnen
De zon schijnt in de grot

Hvérir ook wel Námaskard genoemd, en salfatorenveld, DE plek waar ik naar uit heb gekeken en ja ik vind dit prachtig. Kokende, sputterende en puffende modderpoelen, dampende, stinkende zwavelbronnen. Er zijn ook een aantal plaatsen waar gierend en fluitend stoom uit de grond komt. Dit zijn oude boorgaten, die met een hoopje stenen zijn afgedekt. Ik kan hier uren naar alle kleuren en vormen kijken.

Námaskard vanuit de lucht
Gewoon kijken en hopelijk ook genieten
je mist alleen de zwavellucht
Blub..blub..blub..
Het stikt hier van de muggen

Nog een keertje naar de Dettifoss en Selfoss vanaf de westkant, een hele andere beleving. Niks geen gehobbel gewoon een asfaltweg tot de parkeerplaats.

Op weg naar Dettifoss en Selfoss
Op naar de Selfoss aan de westkant
Minder zicht op de Selfoss
de wind staat gunstig dat we niet nat worden bij Dettifoss
Een heel ander landschap dan aan de oostkant

Helaas stond de vorige avond het geluid van mijn telefoon uit. De melding van het noorderlicht gemist…. En het was zo fantastisch. Gelukkig was de voorspelling opnieuw redelijk gunstig. Met dank aan Frank van Bon en Jordy Steenbergen voor het wakker houden met al hun berichten, dat we echt naar buiten moeten. Tegen de tijd dat het noorderlicht zichtbaar zou worden zijn we in de auto gestapt naar een parkeerplaats met vrij zicht en pikdonker. Zo grappig, je hoorde op verschillende plekken mensen praten, maar je zag niemand zo donker was het.

Myvatn. Op de parkeerplaats bij Dimmuborgir mochten wij het noorderlicht zien
Myvatn
Myvatn
Myvatn
Dit bericht is geplaatst in 2021-7 IJsland. Bookmark de permalink.