2022-4-b. Yosemite

23 juli Chinese Camp 36°
Nu gaat het echt grote avontuur beginnen. Na een berichtje vanuit NL dat er opnieuw een bosbrand bij Yosemite is, besluiten we een andere route te nemen, zodat we niet in de buurt van de bosbranden komen. Als we eenmaal San Francisco uit zijn veranderd het landschap in een dor, bruin glooiend landschap. Daarna lijkt het landschap groener in de fruitstreek. Wij geloven niet dat het hier meer regent maar door besproeiing dat het rond de fruitgaarden zo groen is. We picknicken bij een oude goudmijn in Groveland.

Groveland
Groveland
Chines Camp

El Portal – Cedar Lodge 35°
We zien wolken maar geen regenwolken, zullen dit rookwolken zijn van de bosbranden bij Yosemite? We moeten regelmatig aan de kant voor langs scheurende politie en brandweer auto’s. En dan kom je in een file terecht in de buurt van Yosemite park. Is dit vanwege de brand of… Na uren geduldig stapje voor stapje komen we bij de controle van onze permit….Ze hebben momenteel wel iets anders te doen dan controleren of je echt je permit hebt en we kunnen gewoon door. We komen in een spooky wereld van rook die tussen de bomen hangt en de zon die er door heen probeert te prikken. Het lijkt wel alsof je door een filter zit te kijken…maar dit is echt… alles is geel/oranje zo bizar. De zon is een rode bal hoog in de lucht, nee het is nog lang geen zonsondergang. Ook dwarrelt er overal as. Als we onze bagage gedropt hebben bij onze lodge gaan we terug naar El Portal om te eten. We hebben zicht op een hummingbird feeder. Mijn ogen zijn al te moe om goed waar te nemen wat voor soort dit zou kunnen zijn, morgen maar even terug komen om dit beter te bekijken. Tegen de tijd dat de zon echt ondergaat, wordt het helderder in de lucht…zouden ze het vuur onder controle hebben?

Mysterieuze sfeer door alle rook

24 juli Yosemite Valley – El Capitan 31°
Vanmorgen is het windstil en hebben we helder zicht op de omgeving. Hoog in de lucht zie je wel rookwolken, maar die filteren het licht niet. Je ziet nu de echte kleuren van het bos. We gaan richting Yosemite Valley. We zien zoveel meer dan gisteren. Hoge rotsen, de rivier naast de weg, met alle grote rotsen erin, daar hebben we gisteren totaal niets van kunnen zien. El Capitan gaan we van alle kanten bewonderen. Joran helemaal blij. Je weet als Joran zijn zinnen ergens op gezet heeft dan is hij wel een tijdje bezig. Wij kunnen ondertussen de hele omgeving verkennen.

El Capitan

Yosemite Valley – Lower Yosemite Fall 28°
Vanaf Yosemite Valley Visitor Center wandelen we de Cook’s Meadow Loop. We kunnen Half Dome zien, in onze herinnering zag die er toch iets anders uit… Ik weet het, rotsen veranderen niet van vorm… Later maar de plaatjes terug kijken hoe we die toen gezien hebben. We combineren deze wandeling met de wandeling naar Lower Yosemite Fall. Je loopt tussen de meest prachtige grote bomen door naar de waterval die nu nog maar een klein straaltje is, het blijft mooi. Moe, hongerig van de warmte gaan we naar het café voor een lunch en zorgen dat we gelijk eten voor vanavond en morgenochtend hebben. Kunnen we de rest van de middag rustig aan doen bij de lodge. En dan komt er iets wind en trekt de lucht helemaal dicht door rook. We maken het rondje af door Yosemite Valley en beseffen dat we heel veel geluk hebben gehad hoe mooi helder we onze ochtend hebben gehad.

Cook’s Meadow Loop met zicht op Half Dome
Eikelspecht
Stellers gaai
Lower Yosemite Fall
Bruine gaai
Glanstroepiaal

25 juli Yosemite Valley – Tunnel View 24°
Om 8 uur vertrekken we naar Tunnel View. We zien aan de zon dat er veel rook in de lucht zit. Zal het zicht beter zijn dan gisterenavond toen ik met Joran tijdens zonsondergang hier naartoe ben geweest? We konden door de rook nog net de contouren van Half Dome zien. Hoe verder we het park in rijden hoe slechter het zicht word. Nee helaas we zien bar weinig….. Foto 3en 4 zijn van gisteren, foto 5 is van deze ochtend.

Zicht vorige avond Tunnel View
Zicht nu nog slechter Tunnel View
Tunnel View

Yosemite Valley 30°
Joran wil kijken of hij El Capitan weerspiegeld in de rivier kan zien. Er staat te weinig water in de rivier dat het minder mooi is, dan wat Joran in zijn hoofd heeft.

El Capitan

Tuolumne Grove Trail 22°
Bij Tuolomne Grove gaan we een wandeling maken naar reuzensequoia’s. Het is al warm en gaan behoorlijk steil de heuvel af, dit moeten we straks ook weer naar boven lopen. Wat voelen we ons klein tussen al die grote bomen. Hier zijn ooit bosbranden geweest. Zwart geblakerde bomen. Bomen die langer geleden door brand zijn aangetast zie je van bast ‘vervellen’ en weer gewoon verder leven. De bast is zeker 10 cm dik. Bij een omgevallen sequoia kan Joran kruipend door de boom heen. Na 5 km zijn we terug bij de auto en het was zeker de moeite waard.

Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail
Tuolumne Grove Trail

Tuolumne County 20°
Ze zijn in het heel Yosemite druk bezig met reparatie aan het wegdek. Man o man wat hebben we een portie geduld nodig om het laatste stukje door het park te mogen rijden. Bij Olmsted point zouden we uitzicht hebben op de achterkant van Half Dome… dus niet.. teveel rook… Het punt zelf is wel mooi met de granietmassa’s.

Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County
Toulumne County

Tioga Pass 17°
Wat gaaf er is toch nog een wereld zonder grijsfilter als we over de Tioga Pass rijden….

Tioga Pass
Tioga Pass
Tioga Pass
Tioga Pass
Dit bericht is geplaatst in 2022-4 West-Amerika, 2022-4-b Yosemite. Bookmark de permalink.